KOOPERATİFLERİN DESTEKLENMESİ PROGRAMINA (KOOP-DES) BAŞVURU DUYURUSU

16 Temmuz 2020

KOOPERATİFLERİN DESTEKLENMESİ PROGRAMINA (KOOP-DES)
BAŞVURU DUYURUSU

TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ
BASIN AÇIKLAMASI

 
Kooperatif ve üst kuruluşlarının üretim ve istihdama katkısı olacak yatırım projelerinin desteklenmesi, faaliyetlerinde etkinlik ve verimliliğin sağlanması, teknoloji ve yeni üretim tekniklerinden yararlanmalarına katkıda bulunulması ve bireysel tasarrufların uygun kooperatif girişimcilik modelleri ile ekonomiye kazandırılması amacıyla Bakanlığımızca hazırlanan Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliği 30.07.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 06.03.2020 tarihli Resmi Gazetede de Yönetmelikte bazı değişiklikler yapılmıştır.

Bu kapsamda Vali Yardımcısı Başkanlığında oluşturulan komisyon ilk toplantısını yapmıştır. Komisyonun ilk toplantısına İl Proje Komisyonu ve İl Yürütme Komisyon üyeleri katılmıştır. İzlenecek yol haritası belirlenmiştir. İl Tarım Müdürlüğü ve Ahiler Kalkınma Ajansı Koordinatörlüğüyle birlikte proje yürütülecektir. Özellikle Kadın Kooperatiflerinin proje yapabilmesi için gerekli her türlü yardım teknik destek verilecektir.

Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı kapsamında öncelikle ilk uygulama olarak ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatiflere finansman desteği sağlanacaktır. Bu kapsamda söz konusu programa ilişkin gerekli açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

Kimler Başvurabilir?
İlk uygulama olarak Programa, kuruluş, işleyiş ve denetimleri Ticaret Bakanlığınca gerçekleştirilen, ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kooperatifler ve üst kuruluşları başvurabilecektir.
Başvuru sahibi kooperatif ve üst kuruluşlarının; ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve aynı proje konusunda başka bir kamusal kaynaktan destek almamış olmaları ile projelerinin; üretim ve istihdama katkısının bulunması, sürdürülebilirliği, piyasa araştırmasına dayandırılması ve kooperatifin faaliyet konularına uygunluğu aranacaktır.
İLİMİZDEKİ KOOPERATİFLER ÖZELLİKLE KADIN KOOPERATİFLERİ BAŞVURABİLİR.
İlimizde Bakanlığımızın görev alanına giren Kooperatiflere destek olmak amacıyla, Koop-Des programı kapsamında Hibe Proje çağrısına çıkılmıştır.

  • İlimizde görev alanımıza giren 24 kooperatif vardır. Bunların 6 tanesi Kırıkkale Merkez, Keskin, Karakeçili, Yahşihan, Delice, Sulakyurt olmak üzere kadın kooperatifinden oluşmaktadır.
  •  
DESTEK MİKTARI
  • Kalkınmada öncelikli yörelere %75’i, Diğer bölgelere %50 si. Kalkınma da öncelikli yöre şartı aranmaksızın ortaklarının en az yüzde doksanının kadınlardan oluştuğu kadın kooperatiflerine%75 hibe desteği verilecektir.Kooperatiflerin projelerinin geçmesi halinde aşağıdaki konularda hibe desteği sağlanacaktır. Kooperatiflerin faaliyetlerine göre;
    • Ortaklarının % 90 ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerin işletecekleri yaşlı ve engelli bakım merkezleri ile çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakımevlerinin demirbaş eşya niteliğindeki yatırım malı alımları,
    • Kooperatiflerin makine veya ekipman alımında 200.000TL’ye
    • Sergi ve Fuar katılımlarına yönelik Hizmet alımlarında 30.000 TL’ye
    • Nitelikli personel istihdamı desteği için, yıllık bir personel için 30.000.-TL hibe desteği Ticaret Bakanlığınca karşılanabilecektir. Proje tutarlarının kalan kısmı ise proje yürütücüsü kooperatif tarafından karşılanacaktır.

       





Başvuru Tarihleri
Başvurular 15 Temmuz 2020 tarihinden itibaren Ticaret İl Müdürlüklerine yapılacaktır. 

Başvuru Yöntemi ve  İstenilecek Belgeler
Kooperatifler tarafından proje konularına göre eksiksiz olarak doldurulan Proje Başvuru Formu, proje konusuna göre belirtilen belgeler ile birlikte kooperatif merkezinin bulunduğu Ticaret İl Müdürlüğüne teslim edilecektir. Ayrıntılı bilgi ve dökümanlar Bakanlığımızın https://www.ticaret.gov.tr/kooperatifcilik/koop-des   internet adresinden temin edilebilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
 
 

Seyfettin ÇETİNER
Kırıkkale Ticaret İl Müdürü