KOOP-DES HİBE PROGRAMI KOOPERATİFLERE ANLATILDI

24 Temmuz 2020

KOOP-DES HİBE PROGRAMI KOOPERATİFLERE ANLATILDI.

Ticaret İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle, Bakanlığımızın görev alanına giren Kooperatiflere destek olmak amacıyla, Koop-Des programı ilimizde bulunan kadın kooperatiflerine KOOP-DES Hibe Programı toplantısı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya Ticaret İl Müdürü Seyfettin ÇETİNER, Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı YILMAZ,  Delice Kaymakamı Saliha TEKE, TSO Genel Sekreteri Ahmet ŞERBETÇİOĞLU  ve İlimizde bulunan  Kırıkkale Merkez, Keskin, Karakeçili, Yahşihan, Delice, Sulakyurt Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatif Başkan ve Yönetim Kurulları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret İl Müdürü Seyfettin ÇETİNER 15 Temmuz itibarıyla KOOP-DES programın açıldığını, kooperatiflerin konularıyla ilgili yapacakları projelere mal ve ekipman alımlarında 200.000.-TL nin %75 oranında destek verilebileceğini ifade etti. Kooperatiflerin projelerinde yarımcı olmak, incelemek ve sekretaryanın yürütülmesi için İl Proje Yürütme Komisyonu kurulduğunu, kooperatiflere proje yazma konusunda yardımcı olunacağını ifade etti. Ayrıca Vali yardımcısı Başkanlığında hazırlanan projelerin değerlendirilmesi için İl proje komisyon kurulduğunu, buradan 80 ve üstü puan alan projelerin son değerlendirme için Bakanlığa gönderileceğini söyledi. Bakanlık Merkez Proje Komisyonunca nihai kararın Bakanlık sitesinde açıklanacağını ifade etti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz ise, Kırıkkale Valimizin talimatlarıyla Kooperatiflerin ilçelerde üretecekleri ürünle ilgili gerekli çalışmaların yapıldığını hangi ilçenin hangi üründe çalışacağının belirlendiğini ifade ederek proje konusunda kooperatiflere destek olacaklarını söyledi.
Toplantıda Ticaret İl Müdürlüğü Mühendisi İbrahim  KOOP-DES ile ilgili sunum yaptı. Yapılan sunumda Kalkınmada öncelikli yörelere %75’i, Diğer bölgelere %50 si. Kalkınma da öncelikli yöre şartı aranmaksızın ortaklarının en az yüzde doksanının kadınlardan oluştuğu kadın kooperatiflerine  %75 hibe desteği verileceği,  Kooperatiflerin faaliyetlerine göre, aşağıdaki konularda;

  • Ortaklarının % 90 ını kadınların oluşturduğu kooperatiflerin işletecekleri yaşlı ve engelli bakım merkezleri ile çocuk kulüpleri, kreş ve gündüz bakımevlerinin demirbaş eşya niteliğindeki yatırım malı alımları,
  • Kooperatiflerin makine veya ekipman alımında 200.000TL’ye
  • Sergi ve Fuar katılımlarına yönelik Hizmet alımlarında 30.000 TL’ye
  • Nitelikli personel istihdamı desteği için, yıllık bir personel için 30.000.-TL hibe desteği hibe desteği sağlanacağı ifade edildi.