HAKSIZ FİYAT ARTIŞI DENETİMLERİ

26 Ocak 2021

KIRIKKALE TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ
BASIN AÇIKLAMASI
 
 
HAKSIZ FİYAT ARTIŞI DENETİMLERİ

Bakanlığımızın talimatlarıyla Ticaret İl  Müdürlüğümüzce fahiş fiyat artışlarına ilişkin olarak Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği kapsamında, haksız ticari uygulamaların önüne geçilebilmesi amacıyla,   Defterdarlık ile birlikte denetimler yapılmaktadır.
 
İlimizde bulunan yerel zincir marketler ve genel zincir marketlerde (BİM-A-101 vb) özellikle temel ana gıda ürünlerinde denetimler yapılarak alış, satış fiyatları ve etiket denetimleri yapılmaktadır. Alış ve satış arasındaki farklar incelenmektedir.
 
Bugün itibarıyla  8 yerel markette 10 temel gıda ürününde (yağ, çay, şeker, un, yumurta vb) ayrı, ayrı denetim yapılmaktadır.
 
Denetimlerde tutulan HFA olduğu değerlendirilen tutanaklar Bakanlığımızın Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna  incelenmek üzere gönderilmektedir. Bakanlık HFA kurulunca cezai karar verilecektir.
 
Denetimlerde tutulan tutanaklarda haksız fiyat artışı yaptığı değerlendirilen işletmelere Bakanlığımız HFA Kurulu tarafından 10.911-Bin TL ile 109.110.- Bin TL arasında Para Cezası uygulanabilecektir.
 
Vatandaşlarımız, Haksız Fiyat Artışlarına yönelik şikayetlerini, Ticaret İl Müdürlüğü, ALO 175 hattına ya da Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulaması üzerinden şikayetlerini iletebilirler.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
 
Seyfettin Çetiner
Kırıkkale Ticaret İl Müdürü