2022 yılı Tüketici Hakem Heyeti İstatistikleri

10 Ocak 2023

 

BASIN AÇIKLAMASI
Tarih 10.01.2022
Kime Basın Kuruluşlarına
Kimden Kırıkkale Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü
Konu 2022 yılı Tüketici Hakem Heyeti İstatistikleri
AÇIKLAMALAR
 
Tüketici hakem heyetlerinin görevi nedir? Tüketici hakem heyetleri kimlerden oluşur?
Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir. Başkanlığı illerde ticaret il müdürü ilçelerde kaymakam veya bunların görevlendireceği bir memur tarafından yürütülen tüketici hakem heyetlerinin diğer üyeleri belediye, Baro, KESOB, TSO  ve Tüketici Derneği temsilcilerinden oluşmaktadır.
 

E-Tebligat Adreslerini Esnaf ve Tacirimiz Kontrol Etsin

”İl Tüketici Hakem Heyeti 6502 sayılı kanun gereği 15 günde bir toplanarak dosyası tekemmül etmiş şikâyetlere karar vermektedir. Çıkan kararlar e-tebligat yoluyla tebliğ yapılmaktadır.15 günlük itiraz süresini kaçırmamak için esnafımızın vergi dairesine verdiği maillerini kontrol etmeleri gerekmektedir.”

2022 yılında 2109 dosya işlem görmüş olup, 1759 (%83) dosya karara bağlanmıştır.

 “2022 yılı içerisinde, Kırıkkale İl Tüketici Hakem Heyetine 1759  tüketici şikâyet başvurusu yapılmış olup, 2021 yılından devreden 350 dosyayla birlikte 2109 tüketici şikâyetine işlem yapılmıştır. İşlem yapılan bu şikâyetlerden 1749 başvuru karara bağlanmıştır. 2022 yılında  karara bağlanan 1749 başvurudan,  820  şikayet (%47) tüketici lehine, 879 şikayet (%50) dosya  tüketici aleyhine, 53 (%3) dosya ise görevsizlik kararıyla sonuçlanmıştır. ”
 
 

En çok başvuru ayıplı mal ve hizmet konusunda olmuştur.

Oransal olarak bakıldığında 2022 yılında işlem gören başvuruların, %83’i karara bağlanmış olup,  % 17 dosya derdesttir.  Konularına göre en çok başvuru ile 1107 adet ile ayıplı mal ve hizmet başlığında  yapılmıştır.
Tüketici Hakem Heyetlerinin görev alanını belirleyen parasal sınırlar nedir?
Tüketici Hakem heyetlerinin görev alanını belirleyen başvuru sınırları tüketici uyuşmazlıklarının değerleri açısından her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranında tekrar belirlenmektedir. Bu kapsamda, “İl Tüketici hakem heyetimize yapılacak tüketici uyuşmazlık başvurularında, parasal sınır 1 Ocak 2023’dan itibaren geçerli olmak üzere 66 bin  TL olarak belirlenmiştir. Yani 66 bin TL ye kadar olan her türlü  tüketici uyuşmazlıkları  İl Tüketici Hakem Heyetimize kanıtlayıcı belgelerle birlikte başvuru yapılabilir.
Tüketici Hakem Heyetlerine nasıl başvuru yapılır?
Başvurular e-devlet üzeninden TÜBİS sisteminden yapılacağı gibi Valilik binası içinde olan İl Müdürlüğümüze gelerek başvuru yapılabilir. Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. 66 bin .-TL üstü tüketici uyuşmazlıklarında Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılabilecektir. Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular başvuru formu kullanılarak yapılabilir.

Başvurularda, başvuru sahibinin adı, soyadı veya unvanı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için T.C. kimlik numarası, diğer ülke vatandaşları için pasaport numarası ya da yabancı kimlik numarası, başvuru sahibinin tüketici olmaması durumunda ise vergi kimlik numarası, adresi ve varsa diğer iletişim bilgileri ile varsa vekilinin adı, soyadı, vergi kimlik numarası ile adresi, uyuşmazlık konusu, talebi ve Türk Lirası cinsinden uyuşmazlık değeri ile şikayet edilene ilişkin bilgilere yer verilmesi zorunludur. Elektronik ortamda yapılan başvuruların TÜBİS ile yapılması zorunludur. Bu başvuruların geçerli olabilmesi için uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, varsa bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olması gerekir.


                                                                                        Seyfettin ÇETİNER
                                                                                           Ticaret İl Müdürü
                                                                                  İl Tüketici hakem Heyeti Başkanı